tapas

(af sp. tapar ›at dække‹) sp. kolde og varme småretter serveret på udskænkningssteder som snacks mellem hovedmåltiderne. Ordet har mange forklaringer. En af disse er, at man tidl. lagde en brød- el. pølseskive over en opskænket drik for at undgå druknede fluer. Enhver bar har sine særlige tapas, og typiske tapas kan være aceitunas (oliven), albondigas (kødboller), kogt el. stegt kød, boquerones natural (ansjoser i eddike), jibia og calamares (blæksprutter) in salsa (sauce) el. a la plancha (stegt), chorizo (pølse) og morcilla (pølse), gambas (rejer), ost, tortillas, empanadas, coliflor (blomkål), berenjena (aubergine) og andre grønsager kogt i frituredej og patatas bravas (stegte kartofler). I Baskerlandet hedder tapas pinchos. Tapas har inspireret restaurationer verden over til at servere menuer bestående af mange små retter, undertiden op til 25. Se spansk køkken. [JKJ]