rødspætte

(Pleuronectes platessa; eng. plaice, fr. plie, ty. Scholle, Goldbutt) flynderfisk (længde 18/27-100 cm, vægt op til 7 kg) med magert, ret hvidt og ret fast kød, hvis kulinariske kvalitet afhænger af race, opvækstområde og sæson. Bedst – bredest, fedest, mindst hoved i forhold til kroppen – fra sandbund i Bælthavet og den sydlige del af Kattegat. Sæson fra sidst i maj til først på efteråret (›når bøgen er grøn‹), trist fra feb. til sidst i apr.

Rødspætte er især værdsat i Danmark og Sverige, hvor den af og til tillaves, som om det var søtunge el. pigvar – et udsigtsløst forehavende. Kvaliteten er meget afhængig af, hvor lang tid der er gået fra fangst til fortæring. Som nyfanget er den god som pocheret, dampet el. som stegt à la meunière, derefter fin som paneret og til sidst brugbar som rødspættefilet. Denne vare el. »stegt fiskefilet« er betegnelsen på en dobbeltpaneret smør-, margarine- el. navnlig friturestegt filet af skrubbe, ising, rødspætte el. pangasius (se maller). Et stort produkt i da. fødevareindustri. [SØM]