nigella

(eng. fennel flower, nutmeg flower, fr. nigelle, cumin noir, ty. Schwarzkümmel) frøene af en enårig urt Nigella sativa, der dyrkes i da. haver som prydplante under navnet Jomfru i det grønne. Navnet nigella kommer af de trekantede sorte frø (lat. niger ›sort‹). Der hersker en del forvirring omkring navnet. Nigella betegnes både som kommen og spidskommen, på eng. kaldes de ofte black cumin, sort spidskommen. Deres smag minder dog ikke om nogen af disse krydderier. Frøene har en kraftig peberagtig smag med et anstrøg af muskatnød med en bitter eftersmag. I Indien kommer man dem ofte i de flade naanbrød (se indisk køkken). I Tyrkiet og Mellemøsten strør man dem på brødet, som vi gør med birkes. Frøene er i større mængde skadelige, da de indeholder en række giftige stoffer. Pga. dette gav de i middelalderen anledning til forgiftninger, fordi de voksede i store mængder i kornmarkerne og blev høstet s.m. kornet. [CTP]