krabber
(Brachyura; eng. crab, fr. crabe, ty. Krabbe) orden af krebsdyr, indeholdende ca. 6.800 arter, hvoraf nogle få lever til lands, flertallet af de øvrige i såvel fersk- som saltvand. Saltvandskrabberne bidrager med 20% af fangsten af krebsdyr i saltvand. Alle krabber indeholder tre slags spiseligt kød. I kløer og ben: hvidt kød med ret lange fibre. I kroppen hvor ben og kløer er tilhæftet: Hvid kød med korte fibre. I kroppen i øvrigt lyst brunt kød med vekslende fast og blød struktur.
Den jap. blå krabbe (Portunus trituberculatus) (også kaldet gazimi- el. hestekrabbe) er den vigtigste krabbeart fangstmæssigt anskuet (300.000 tons årligt). Den har s.m. den nært beslægtede blomsterkrabbe (Portunus pelagicus) stor betydning i de østasiatiske specielt kin. og jap. køkkener.
I USA værdsættes især blue crab, king crabs (Kamtjatka-krabbe) og stillehavsarten Dungeness crab (Cancer magister), hvoraf der fanges ca. 35.000 tons årligt. I Australien opdrættes og eksporteres den tropiske mudderkrabbe (Scylla serrata), hvoraf der fanges ca. 35.000 tons årligt. I Europa anvendes især taskekrabbe og i mindre udstrækning strandkrabbe. [SØM]