karry

(fra eng. curry afledt af tamilsk kari ›våd ret‹ el. ›saucet ret‹) blandingskrydderi i form af pulver el. pasta, optræder i utallige variationer. Stammer fra Indien, men dér bruges betegnelsen ikke, idet de enkelte krydderier hyppigt blandes hele og ristede før stødning, forskelligt til hver ret. Se også garam masala.

Som handelsvare er karry et europæisk (især eng.) fænomen. I karryblandinger kan indgå o. 20 forskellige krydderier foruden formalede bønner, kokos, nødder, rejer o.a. En da. karry kan bestå af gurkemeje, hvid peber, cayennepeber, koriander og muskatblomme med nogle/alle af flg.: ingefær, kanel, kardemomme, kommen, kryddernellike og hvid sennep. Da det ikke er alm. praksis at bage el. riste blandingerne før brug, er europæiske retter med karry i reglen væsentligt mildere end indiske. Karry bruges vel som krydderi på linje med andre, men dets dominerende og særprægede aroma har gjort det til central ingrediens i en hel familie af retter, ofte sammenkogte, af mere el. mindre tilpasset orientalsk karakter. Da. køkken har optaget karry i flere retter med et umiskendeligt hjemligt præg: karrysalat, karrysild, boller i karry, ål i karry.

På eng. betegner ordet curry, på linje med indisk, en ret tilberedt med karry, som hedder curry powder. [JFA]