karpe

(Cyprinus carpio; eng. carp, fr. carpe, ty. Karpe) ferskvandsfisk. Længde 30-100 cm, som handelsvare 30-40 cm; vægt normalt 1-2 kg, men de kan nå op på 40 kg. En af de første opdrætsfisk, kendt i Kina fra oldtiden. De forekommer som andre husdyr i forskellige racer: Skælkarpe med små skæl i rækker over hele kroppen, antagelig den, der er nærmest de opr. vildtlevende. Radkarpe med små skæl på ryggen og større langs siderne. Spejlkarpe med store skæl langs ryggen og enkelte spredte store skæl på resten af kroppen. Læderkarpe er uden skæl.

Kødet er middelfedt, grålig-hvidt, med en noget geléagtig konsistens, tilberedelsesstærkt med høj spisekvalitet, men med en del ben. Smagen kan være ›mudret‹, hvis fisken ikke har gået nogle dage i rent vand uden at blive fodret.

Karpe er vigtig i det jødiske og de centraleuropæiske køkkener og en traditionel katolsk ret juleaften før midnatsmessen. [SØM]