kalkun
(via nederty. Kalekutisch Huhn ›høne fra Calcutta‹; eng. turkey, fr. dindon, ty. Truthahn) tam hønsefugl fremavlet af den vilde, sorte kalkun (Meleagris gallopavo), som stammer fra Nordamerika og endnu findes som vildfugl der. Fuglens mange navne vidner om europæernes usikkkerhed om dens oprindelse. Danskere og franskmænd mente, den var indisk, briter at den var tyrkisk. Tyskerne navngav efter dens kaglen.
Kalkunske haner har nøgent, rødkammet hoved med lange hudfolder, der hænger ud over og neden for næbbet. Den har en eksplosiv kaglen og er i det hele taget en aggressiv fremtoning. Vilde kalkunhaner kan opnå slagtevægt på 10 kg, mens hønerne bliver 5 kg. I opdræt opnås ved 24 uger haner, der vejer ca. 20 kg, en størrelse som efterspørges til udskæring. Hønerne slagtes ved 20 uger og er da o. 11 kg. Ved juletid kommer mindre høner, som kan passe i en moderne stegeovn, i handelen i hel tilstand. Hønerne har ry for at have mindre tørt kød end haner; kødets smag er ikke særlig udpræget. Interessen for fedtfattig mad har kraftigt øget afsætningen af kalkunkød, som kommer i handelen i udskæringer som filet, inderfilet, hele og delte lår m.fl. Muligheden for store skiver betinger, at kalkun trænger frem som erstatning for andet lyst kød fx til wienerscnitzler. [JFA]