kafferistning

proces hvor grønne kaffebønner opvarmes og derved udvikler smag, aroma og farve samt vokser til det dobbelte og bliver sprøde. Bønnerne ristes fra få til 30 minutter efter et program, hvor temperaturerne ligger mellem 190 og 250 °C, hvorefter de afkøles. Ristningsgraden, som afgøres af den samlede virkning af temperatur og tid, indrettes efter, hvilken kaffetype der skal brygges, og efter brugernes smag. Fx sælges der mere hårdt ristet kaffe i det vestlige Danmark end i det østlige. Jo højere ristningsgraden er, desto mere udviskes kaffebønnernes lokale præg. Grønne kaffebønner har en lang holdbarhed, hvorimod ristede bønner hurtigt taber i kvalitet, hvis de er udsat for atmosfærens ilt. Dette kan man i nogen grad forhindre ved fx vakuumpakning. Indtil beg. af 1900-t. ristede folk selv deres kaffe fx på en pande el. i en ovn. Processen blev derefter overladt til først små risterier på butiksniveau og senere til store kommercielle risterier. I nutiden er små maskiner til hjemmeristning ved at blive populære igen. [JKJ]