hamburger
bøfsandwich, en stegt, flad bøf af oksefars, normalt serveret i en opskåret, blød hvedebrødsbolle og med forskelligt tilbehør, tomatketchup, rå løg o.m.a. Garneret med ost bliver den til en cheeseburger. Mange andre varianter forekommer. Genren er amerikanernes yndlingssandwich. Hamburgeren, som først betegnedes Hamburg steak, er udviklet i USA, angiveligt på grundlag af forskellige former for kødkager, som ty. søfolk havde lært sig og derefter indført i østkystens havnebyer.
Navnet optræder først i 1880’erne, og produktets nationale gennembrud knyttes til Verdensudstillingen i St. Louis, Missouri, 1904 (100-års mindet om USA’s køb af Louisiana-territoriet af franskmændene), hvor den blev så populær, at det vakte opsigt. Hamburgeren er blevet synonym med drive-in kulturen, i hvilken restaurantkæden White Castle var pioner i 1920’erne og havde hamburger som stjerneprodukt fra 1921; McDonalds fulgte efter i 1940 i Californien efter en gennemgribende produktfornyelse, bl.a. udviklingen af en ny stamme Idahokartoffel, særlig velegnet til sprødhed i chips. Burgerbarer er blevet en international storindustri med benhård konkurrence mellem gigantkæder, og hamburgeren er blevet indbegrebet af fast food. [JFA]