fjerkræ

samlebetegnelse for de fuglearter, der opdrættes som husdyr for at udnytte kød, æg, fjer og dun. Vigtigst er høns (kyllinger), kalkuner, ænder og gæs. Agerhøns, duer, fasaner, gråænder, perlehøns og vagtler, som anses for luksusprodukter, er mængdemæssigt af mindre betydning, men opdrættet af disse fugle har bl.a. også betydning for den nu udbredte jagt på udsat fjervildt.

Produktionen er i de seneste årtier vokset til en storindustri, og i takt hermed er fjerkræ blevet en standardiseret og billig vare, hvilket har både fordele og ulemper. Masseproduktionen giver adgang til billigt og fedtfattigt animalsk protein, men opdrættets metoder kan føre til infektioner af patogene mikroorganismer, som kan overføres til konsumenterne og fremkalde sygdom hos disse.

Fjerkræ distribueres både i fersk og frossen tilstand. Danskerne spiste i gennemsnit 9 kg pr. person i 2003-04, det seneste år for hvilket statistik foreligger. Forbruget er lidt i tilbagegang. Kyllinger (slagtet efter 38 dage med grydeklar vægt 800-1150 g) og poularder (egl. kastrerede høner, men i dag vægtbetegnelse for store velfedede kyllinger med grydeklar vægt 1.200-2.000 g) udgør 90% af forbruget. Kalkuner er blevet populære som fedtfattige, især efter fremkomst af minikalkuner med en grydeklar vægt på 1800-3000 g mod de store kalkuners 5-10 kg. Disse sælges mest som udskårne. De store regulære stykker, som kan fås, finder stigende anvendelse som erstatning for kalvekød. Ænder slagtes normalt efter 8 uger, men der findes også de større 13-ugers ænder (3,5 kg), som er mere kødfulde, men noget dyrere pr. kg. Gæs, som kan fås op til 6 kg, sælges næsten udelukkende i forbindelse med julen. Fjerkrækød anses generelt for mere magert end svine- og oksekød, men det varierer fra art til art. Som nævnt er kalkun magrest med kun 5% fedt. Dernæst kylling og høne med ca. 15%, mens and har ca. 40% og gås ca. 35% fedt.

Af fjerkræ kan man lave såvel enkle og billige retter som de mest elegante frembringelser. Den mest alm. tilberedning er i dag gryde- el. ovnstegning, grillstegning el. friturestegning (grill-barer), men fjerkræ kan også koges, sprænges og bruges i forskellige retter på et utal af måder. Storskalaopdræt drives efter forskellige metoder, som nogle producenter deklarerer på pakningerne (se høns). [JFA]