Ducasse, Alain
fr. kok og kulinarisk iværksætter (f. 1956, Castelsarrazin, Les Landes). Efter lære og svendeprøve i Bordeaux arbejdede Ducasse i Eugénie-les-Bains hos Michel Guérard, derefter i ›Moulin de Mougins‹ (nær Cannes) hos Roger Vergé i 1977 og i Mionnay hos Alain Chapel. Alle tre centrale figurer i nouvelle cuisine (se også fransk køkken). I 1987 blev Ducasse kaldet til øverste chef for restauranterne i Monte-Carlos store luksussted ›Hôtel de Paris‹ med dets spidsrestaurant ›Le Louis XV‹. I 1990 modtager denne tre stjerner i Guide Michelin – den første hotelrestaurant således kvalificeret.
I 1994, da hele restaurantdriften i hotellet er moderniseret og oprustet, fratræder Ducasse ledelsen, men beholder arrangementet med ›Louis XV‹, som fra da af bliver selvstyrende i lange perioder. Ducasse vender sig mod hoteldrift og mod Paris, hvor han åbner restaurant under eget navn og ledelse i ›Hôtel Parc Sofitel‹ (16. arrrondissement) i 1996. Blot otte mdr. senere tildeles Restaurant ›Alain Ducasse‹ tre stjerner i Guide Michelin. Restauranten flytter senere ind hos ›Hôtel Plaza Athénée‹ (8. Arrondissemenet).
Med årtusindeskiftet går Ducasse til New York og åbner sin restaurant i ›Essex House Hotel‹ ved Central Park. Denne opnår rosende omtale og tildeles tre stjerner i Guide Michelin i 2001. Ducasse bliver dermed den eneste ni-stjernede chef i guiden, men lader sig ikke stoppe i sit koncernbyggeri. Gruppen kommer til at omfatte 14 restauranter, kroer, kogeskoler for private og for kokke, kogebøger og konsulentvirksomhed. I 2005 åbnedes restaurant ›Benoit‹ i Tokyo, Alain Ducasse var da 49 år. [JFA]