dim sum

dim sam el. dem sum (kin. ›berørt af hjertet‹) med oprindelse i kantonesisk køkken et udvalg af små lækkerbiskener, som indtages ved et morgen- el. formiddagsmåltid med te. Dim sum er ganske kompliceret at tilberede og nydes derfor mest på tesalon el. restaurant, ikke i hjemmet. De mundrette stykker tilberedes ved dampning, pandestegning el. dybstegning. Det kan være små pakker af rismelsdej, fyldt med fx findelt kød, fisk, skaldyr, grønsager og krydderier, dampet el. kogt. Det kan også være småbitte forårsruller med dette fyld; el. beignets baseret på fisk, skaldyr el. grønt. Antal og udvalg er af prestigemæssig betydning og er et konkurrenceelement for restauranterne, af hvilke mange er meget store, fleretages, og specialiserede i dim sum. Her kan man finde udvalg af flere hundrede snacks. Samfundsudviklingen har gjort dim sum aktuelle hele døgnet, dels som snack, men også som et let måltid (frokost) i sig selv. Dim sum-kulturen er blevet meget populær. Den har bredt sig til andre kin. landsdele og uden for Kina. [JFA]