chili

chilipeber, chilli, chile (eng. chili pepper, fr. piment, piment fort, ty. roter Pfeffer, Cayennepfeffer) varietet af spansk peber; forekommer i et utal af former og kvaliteter, frisk, tørret, præpareret, med forskellige navne, fx ancho, chilaca, chipotle, jalapeño, mulato, pasilla og serrano. Mulato er mild, mens de andre er stærke. De stærkeste chilier er fra Mombasa, men også tabasco fra Louisiana er meget voldsom. Forskellige sorter har forskellige former, farver og styrke. Nogle af de almindeligste er: habanero, tabasco, chile pequin, arbol, espelette, bird’s eye, Anaheim, cascabel, butter, guajilo, serrano, rajiao, ancho. Disse give alle i varierende grad den brændende følelse i munden, men de har desforuden også hver især deres individuelle smag.

For at kunne karakterisere styrken mere præcist indførte den amerikanske farmakolog Wilbur Scoville i 1912 en gradskala, Scoville-grader (se spansk peber). [CTP]