Child, Julia
(1912-2004) am. kogebogsforfatter og TV-vært med en 40-årig karriere som kulinarisk centralfigur. I diplomatiet, stationeret i Paris 1948-57, lærte hun sig fr. haute cuisine og kom ind i arbejdet med Mastering the Art of French Cuisine, påbegyndt af Simone Beck og Louisette Bertholle. Første bind af dette skelsættende værk, som er en lærebog langt mere end en kogebog, udkom i 1961 i New York, andet bind i 1970. Opskrifterne er uhyre detaljerede, de enkelte arbejdstrin omhyggeligt begrundede; artiklerne derfor meget lange (emnet ›fransk brød‹ fylder 22 sider). Senere er udkommet The French Chef Cookbook, 1968 og The Way to Cook, New York 1989 (da. udg. Det Gode Køkken, Kbh. 1991). I 1962 begyndte Julia Child den første am. TV-serie om madlavning med titlen French Chef, som kom til at omfatte mere end 200 udsendelser. Op gennem 1970’erne og -80’erne producerede Child TV-serier, udsendt regelmæssigt hvert andet år over 96 TV-stationer over hele USA om mad og selskabelighed, og i 1990’erne endnu nogle kogebøger. Den seneste i 1999: Julia’s Casual Dinners. I 1993 blev hun, som den første kvinde i historien, optaget i Culinary Institute Hall of Fame; i 2000 hædret med den fr. orden Légion d’Honneur. [JFA]