argentinsk køkken

Den europæiske og specielt den sydeuropæiske indflydelse på det argentinske køkken er markant. Der spises meget hvedebrød, pasta og polenta. Fra Spanien stammer jamónes serranos (lufttørrede skinker), pølserne morcilla (blodpølse) og chorizo (chilipølse), empanadas (hakket kød, grønsager og ost indbagt i dej) samt desserterne dulce de leche (mælk inddampet med sukker og vanilje) og flan (karamelbudding). Fra Tyskland kommer charcuteri og bagværk som bolas de fraile (›munkekugler‹), som er ty. berlinerpfannkuchen.

Den opr. indianske befolknings madvaner kan spores i den populære drik maté, der brygges på blade fra træet ilex paraguariensis, og i anvendelsen af majs fx i humitas (puré lavet af majs, mælk, æg, peberfrugt og ost).

Forbruget af fisk er lille, mens forbruget af kød fra okse, lam og kylling er meget stort, over 100 kg pr. år pr. indbygger. Parillada og Asado, som er kød og indmad fra et helt dyr grillet på en parilla (stor grill) i det fri, er en populær ingrediens i det sociale liv. Stegningen kan også foregå på lodrette jernstænger rundt om et bål. Kødet skal være gennemstegt. Indmaden kan være mollejas (brisler), criadillas (testikler), tripa gorda (kallun), riñones (nyrer) og lenguado (tunge).

Argentinsk vin af høj kvalitet bliver især produceret i Mendoza-provinsen, den vestlige del af landet i det stabile klima på Andesbjergenes skråninger. [JKJ]