ansjos
1. Europæisk ansjos, også kaldet sardel (Engraulis encrasicolus; eng. anchovy, fr. anchois, ty. Sardelle) et lille medlem (op til 20 cm) af ansjosfamilien, kendelig fra andre sildefisk på sit udprægede overbid. Den er god at anvende på lignende måde som sardin. Sin vigtigste betydning har den dog saltet og enzymatisk modnet som smagsingrediens (anchoyade). Som sådan forhandles den i glas el. dåse nedlagt uden skind og ben i olie, evt. rullet om kapers. På fangststederne fremstilles hvide fileter grønsaltet i eddike. Disse er begrænset holdbare. Hovedproducenten er nu til dags Marokko. I de asiatiske køkkener anvendes forskellige arter af ansjos såvel frisk som tørret og til fremstilling af fiskesauce/fiskeessens.
2. Brisling (Sprattus sprattus; eng. sprat, fr. sprat, sv. skarsill, ty. Sprotte) skarpsild udbredt fra Østersøen og i farvandene hele Europa rundt til Sortehavet og er genstand for et omfattende fiskeri til industribrug. Sælges modnet og marineret hel el. i fileter under navnet ansjos og varmrøget i Tyskland som Kielersprotten. [SØM]