Opslagsord

À | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | Y | Z | Æ | Ø | Å

gombo, ketmia m.fl. synonymer (Abelmoschus esculentus, Hibiscus esculentus; eng. okra, fr. gombo,...

i gastronomisk sammenhæng fællesbetegnelse for begge køn af voksent kvæg. Oksekød stammer fra dyr, som er et år el. ældre. Det lyseste, møreste og...

Retter heraf kan tilberedes af flere udskæringer: spidsbryst, tykbryst, tyndbryst og tværreb. Fersk el. saltet koges disse og bruges som suppekød...

en udskæring af oksekød, som er egnet til helstegning i ovn. Hertil anvendes stykker af højreb, tyndsteg, mørbrad, tyksteg el. culotte, alle fra...

(Boops boops; eng. bogue) et af de 125 medlemmer, fordelt på 37 slægter af Sparidae (havbrasenfamilien), der med få...

De første spor af kulturplanter og tamdyr kan dateres til o. 5000 f.Kr. til bopladser i den vestlige udkant af Nildeltaet, men man ved ikke,...

(f. 1946) da. mag.art. i nordisk litteratur, vinskribent ved Aalborg Stiftstidende, Weekendavisen og Politiken, inden han i 1989 var...

smørmakrel (Ruvettus pretiosus; eng. oilfish, fr. escolier, rouvet, ty. Ölfisch) en 80-300 cm lang art...

(eng. olive, fr. olive, ty. Olive) stenfrugt af oliventræet, Olea europea. Både frugtkød og frø er olieholdige...

er en fed olie fremstillet af oliventræets (Olea europea) næsten modne stenfrugter. Både umodne og overmodne frugter giver afsmag i olien....

(sp. ›rådden potte‹) spansk traditionel stuvning, som er omtalt i Cervantes’ Don Quijote (1605), og som opr. blev lavet i en lerpotte. ...

(fra fr. omelette) æggekage fremstillet af æg, der er pisket s.m. salt og peber og stegt på pande uden el. med forskelligt fyld. I...

se te.

jævningsmiddel for opbagte saucer. Mel opvarmes i fedtstof, evt. brunes det noget, inden det koges med væske (bouillon, fond el. mælk). Kogningen...

udgør nu (2008) ca. halvdelen af alle de fisk og skaldyr, der spises, og andelen er stadig stigende. Akvakultur er den hastigst voksende sektor...

laves ved afdrypning af tykmælk fx i et ostelærred lagt i en sigte....

fremstilles af citrusfugter som appelsin, citron og pomerans. Eng. orangemarmelader, fremstillet af Sevilla Orange...

primitivt væksthus, der anvendes til overvintring af orangetræer, laurbærtræer, myrter o.l. baljeplanter, som om sommeren flyttes ud i det fri....

(gr. origanon ›bjerg‹, ganousthai ›forelsket i‹, navnet hentyder til, at oregano gerne gror lidt i højderne) (eng. oregano,...

betegnelse dels på to arter af støre: russ. stør (Acipenser gueldenstaedtii) og persisk stør (...

en nordital. stuvning af kalve el. okseskank udskåret i flade stykker på tværs af benet, braiseret med olivenolie, suppe, vin, grønsager, herunder...

ost

er formentligt opstået i Mellemøsten i forbindelse med domesticeringen af fåret, og fremstilling af ost har i dette område gennem ca. 10.000 år...

servering af forskellige slags oste, pynteligt arrangeret og garneret med diverse slags brød og kiks, bladselleri, radiser, ringe af peberfrugt el...

løst vævet bomuldsstof, der fremstilles med forskellige tætheder, og som primært anvendes til dræning af ostemasse, men som også kan bruges til...

(eng. rennet, fr. présure, ty. Lab) vandig opløsning af enzymer, som findes i unge pattedyrs maver og som medvirker til...

lagkage bestående af lyse lagkagebunde og fyld af konditorcreme sommetider også makroner, overtrukket med chokoladeglasur og pyntet med flødeskum...

overdådig opbygning bestående af kransekageringe i form af et stort horn indeholdende kransekagekonfekt, fyldte chokolader, knallerter og evt. små...

lukkede ildsteder i hvilke brød bages og fødeemner steges. Ovne har været i brug i Mesopotamien og middelhavsegnene siden oldtiden. De ældste ovne...