Opslagsord

À | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | Y | Z | Æ | Ø | Å

sprødbladet hovedsalat, udviklet i 1920'erne i Californien, lanceret under navnet imperial, men fra 1940'erne har navnet været iceberg...

sp. traditionel, fast, presset, hvid til lysegul fåremælksost, som laves i Baskerlandet i det nordvestlige Spanien. Den er opkaldt efter en lille...

se kaviar.

grydeformet indretning til trækul som kendes fra middelalderen og renæssance, også kaldet ildpande. Ildgryder fandtes i tegl, messing, kobber,...

(tyrk. ›imamen besvimede‹) en tyrk. ret af bagt aubergine fyldt med auberginepulp, løg og tomat, evt. suppleret med kogt ris, rosiner og...

hele, udskårne el. findelte råvarer, kød, fisk, grønt el. frugt, omsluttet af en dej, fx mørdej el. butterdej, og ovnbagt. Filet de bœuf...

udskæring af kylling el. kalkun. Inderfileten ligger mellem brystbenet og brystfileten og er på en velvoksen kylling lidt længere og lidt bredere...

(fr. ›indisk‹) forskellige tilberedninger af fisk, fjerkræ, kød og æg krydret med karry og ledsaget af kogt, ovntørret ris.

afspejler landets udstrækning over flere klima- og vækstzoner og det indiske samfunds mangfoldighed. Det store rige har været genstand for flere...

hertil regnes tunge, hjernebrisler, lunger, lever, nyre, hjerte, mavesæk (d.s.s....

praktiseres i et ørige bestående af o. 17.000 øer, hvoraf nogle er blandt verdens største (Kalimantan, Sumatera) og andre er ubeboelige rev på...

(Zingiber officinale; eng. ginger, fr. gingembre, ty. Ingwer) ældgammel kulturplante, som er uundværlig i...

Arktiske folk kalder sig inuit ›mennesker‹ (ental: inuk). Det samlede fødegrundlag i Arktis består af o. 50 ressourcer, svarende til...

polysaccharid, der består af 30-40 fructoseenheder (se monosaccharid)....

(af lat. invertere ›vende om‹, ›vride om‹) se trimoline.

iod

grundstof, mikronæringsstof nødvendigt for skjoldbruskkirtlens funktion. De fleste fødeemner er fattige på iod, hvorimod det findes i større...

O. 6500 f.Kr. trivedes en fuldt udviklet landbrugskultur flere steder i Mellemøsten. Det varme lavland mellem floderne Eufrat og Tigris,...

Med sine 1,65 mio. km2 og o. 70 mio. indbyggere er Iran, det tidl. Persien, et af Mellemøstens store lande. Dets jordbunds- og...

en sammenkogt ret af kartofler, løg og fårekød, hyppigt med kål og gryn. Se også hotchpotch.

Irland betragtes til dels som et landbrugsland, og mange af deres levnedsmidler har stadig original irsk oprindelse, og meget få fødevarer...

is

dessertis, konsumis, kold, sød ret fremstillet ved frysning af en tilsmagt blanding. Frysningen foretages oftest i en ismaskine, hvor ismassen...

slette (Limanda limanda; eng. dab, fr. limande, ty. Kliesche) en ret lille flynderfisk...

københavnsk betegnelse fra første halvdel af 1900-t. på forretning, der har udsalg af mælk, smør, æg, brød o.l. Se ...

hysop, hyssop (Hyssopus officinalis) sydeuropæisk busk hvis blade og blomster giver en letbitter smag. Anvendes i likører som...

er overvejende præget af den jødiske trosretning, da over 76% af landets indbyggere er jøder, derefter kommer muslimer og kristne. Man kan groft...

det fedt, som omgiver dyrs indvolde, især fedtet i bughulen inden for isterbåndet (bughinden, mesenteriet). Ordet bruges nu næsten kun om...

har siden renaissancen haft afgørende indflydelse på fr. køkken og har i de senere år påvirket kogekunsten i mange lande, især USA. Vi forbinder...