surströmming

sv., letsaltet, mælkesyregæret strömming med karakteristisk smag og kraftig, gennemtrængende, gammelostagtig lugt, der af ikke-kendere opfattes som rådden. Typisk for norrlandsk egnskøkken. Se rakefisk og sml. hákarl.

Surströmming forhandles som halvkonserves, hvor gæringen fortsætter i dåsen, der derved fremtræder som »bulet« uden at indholdet af den grund kan betragtes som fordærvet. Åbning af en sådan dåse med overtryk kræver et særligt håndelag. »Surströmmingspremiären« var indtil 1998 lovbestemt fastsat til tredje torsdag i aug. for at sikre forbrugerne, at den markedsførte fisk virkelig var moden.

Surströmming serveres i fileter med rå, hakket løg, sur fløde (crème fraîche) på skiver af kogt, kold mandelkartoffel, fladbrød el. usødede, kolde pandekager. Dertil brændevin. [SØM]