kostpyramiden

er en grafisk fremstilling af mængdeforholdene i en sund kost. Pyramiden er opr. udviklet i Sverige og blev indført i Danmark i 1976 af FDB. I foråret 2008 har FDB lanceret en opdateret version.

Princippet er, at man skal spise mindst fra toppen, meget fra midten og mest fra bunden af pyramiden. I toppen findes proteinrige fødevarer som kød og fisk. I midten er frugt og grønt placeret, mens nederste niveau er tildelt basisvarer som fuldkornsbrød og kartofler, rige på kulhydrater og kostfibre.

»Den omvendte kostpyramide«, udviklet af Walter Willet, anbefaler et højt indtag af plante-olier og et lavt indtag af kulhydrater.

kosttilskud er produkter, der har en ernæringsmæssig el. fysiologisk virkning. Produkterne anvendes som tilskud/supplement til den vanlige kost. Der skelnes mellem kosttilskud, som hører under Levnedsmiddelloven, og naturlægemidler, som hører under Lægemiddelloven. For naturlægemidler gælder, at produkterne skal have en dokumenteret effekt. Myndighederne stiller generelt ikke samme høje krav til fremstilling, den farmaceutiske kvalitet og den kliniske kvalitet af kosttilskud som til naturlægemidler.

De oftest anvendte kosttilskud er tilskud af vitaminer og mineraler. Blandt raske voksne er der hverken dokumenteret gavnlig effekt el. bivirkninger ved indtagelse af vitamin- og mineraltilskud. De anses altså kun som gavnlige for personer, som har nedsat indtagelse af mad, et øget behov for mad el. har for ensidige kostvaner. Der findes flere kosttilskuds-produkter på markedet, som mangler dokumentation for effekt. Der anslås at være over 1.000 forskellige kosttilskuds-produkter på det da. marked. [AMF]