frugtsaft

Fra forhistorisk tid har man presset frugtsaft af frugter, fx æbler og vindruer, og drukket den enten frisk el. efter en gæring. Den industrielle produktion af frugtsaft begyndte i USA i 1869, hvor druesaft blev tappet på flasker og pasteuriseret. Samme år begyndte en produktion af æble- og druesaft i Schweiz. I husholdningerne bliver fremstilling af konserveret frugtsaft aktuel i løbet af 1930’erne. Den kulminerer i slutningen af 1940’erne og spiller kun en ringe rolle i dag, hvor industrielt fremstillet frugtsaft, juice, er en stor salgsartikel – hvor man kan få C- og andre vigtige vitaminer om vinteren på andre måder end gennem konserveret frugtsaft. Juice fremstilles i dag først og fremmest af citrusfrugter men også af æbler, druer, ananas og andre tropiske frugter. Juice transporteres og oplagres i koncentreret og frossen form, inden den fortyndes og tappes på flasker el. papkartoner til konsum. Ofte blandes forskellige slags frugtsaft. Friskpresset frugtsaft med begrænset holdbarhed sælges i stigende omfang. [JKJ]