Donadoni, Fabio

ital. kok og køkkenchef (f. 1971, Narro (Norditalien)) begyndte allerede som 15-årig uddannelse på kokkeskolen CFP nær Milano. Efter afgangseksamen herfra arbejde i Firenze hos ›Enoteca Pinchiorri‹ (tre stjerner i Guide Michelin) og senere nogle år hos ›Gualtiero Marchesi‹ i Brescia (to stjerner i Guide Michelin) imellem Milano og Gardasøen.

Efter nogle år drog Donadoni til London, hvor han virkede i køkkenet på restaurant ›San Lorenzo‹, indtil han i 1996 blev headhuntet til restaurant ›Era Ora‹ i Kbh. Dette etablissement har ry som en af de mest autentiske repræsentanter for ital. køkken uden for Italien og har siden 1996 haft en stjerne i Guide Michelin. Donadoni har siden 2005 været køkkenchef i ›Era Ora‹ og er omtalt i et stort antal artikler i dags- og tidsskriftpressen. Han forlod ›Era Ora‹ i 2009 for at oprette sin egen restaurant ›Il Dona‹. Wine Spectator Award of Excellence 2003-2006, Slow Food Denmark Golden Snail 1997 ff, Danske Spiseguide »Restaurant of the Year 2003«, Champagneprisen 2002 (uddeles af Smag & Behag, Det Danske Gastronomiske Akademi og fem champagnehuse). Donadoni har bidraget med opskrifter til Pastabogen s.m. Lene Hansson, Sølvskeen, En Duft af Sicilianske Gryder og Tipicita & Novita a Tavola. [JFA]