australsk køkken

er præget af påvirkninger fra det tidlige urfolk (aboriginerne) frem til nutidens gastronomiske trends. Frugter, bær, vildt, fisk og skaldyr, og nødder – især macademianødden (Macadamia integrifolia) – har beholdt deres popularitet helt op til i dag. De første bosættere, der kom fra England, Irland og Skotland, bragte lam, kalve og køer og simple opskrifter med hjemmefra, der ikke krævede komplicerede råvarer. Derfor så man ofte retter som lammesteg, kidney pies, stews (sammenkogte retter) på middagsbordet. Eng. kager og småkager prægede kaffebordene, og den kendte kage Pavlova, der blev kreeret af en australsk køkkenchef til ære for den berømte ballerina Anna Pavlova (1881-1931) ses stadig på menukortet i dag.

Senere bosættere fra Tyskland, Italien, Grækenland og Sydafrika medbragte både nye opskrifter, nye planterødder og de første oliventræer blev plantet. Med de nye ›australiere‹ kom krydrede pølser, pasta, godt brød og kager, og mange både nationale og egnsbestemte retter fra deres tidl. hjemland. Vildt som kænguru, emu, struds, springbuk, vilde kalkuner og vilde svaner var mad for aboriginerne, og først ved den store depression i 1930’erne lærte man at værdsætte Australiens vildt.

Australien har nu lidt vildt, kvæg, tam- og vildtfjerkræ, grønsager og frugter, fisk og skaldyr at vælge imellem, men trods nye påvirkninger, og senest fra det asiatiske køkken, bruges der stadig krydderier som blev brugt af urfolket for længe, længe siden.

Enkelte krydderier og simple retter har beholdt deres status fra aboriginernes køkken. Damper: brød af mel, salt og vand, der blev stegt over åben ild, serveres i dag, men nu med tilsætning af gær for at gøre det lettere. Lemon myrtle: friske blade el. stødte tørrede blade fra lemon myrtle-træet (Backhousia citriodora). Mountain pepper: mountain pepper-træet (Tasmannia lanceolata) kan blive op til 5 m højt, bærer sorte bær på størrelse med ærter og indeholder en del frø. Det er et aromatisk bær, der kan bruges helt el. stødt i madlavning og har en blandet smag af eukalyptus og peber. Smagsstyrken er som en mild chili. Mountain pepper bruges meget i barbecuemarinader.

Macadamia nuts var og er stadig højt skattede hos aboriginerne, grundet deres gode sunde egenskaber. Trods et fedtindhold på 76% er de kolesterolfrie og kan modvirke hjerte- og kredsløbssygdomme. Ses ofte saltet og ristet som snack, el. i kager, petit fours og andre desserter.

Vegemite (et smørbart pålæg fremstillet bl.a. af ølgær, selleri, løg og salt) blev opfundet i starten af 1900-t., og har siden været et symbol for australiere som peanut butter er det for amerikanere. [MAP]