arabisk bordskik

Man spiser for det meste siddende på jorden el. på gulvet, de fleste i skrædderstilling. En dug udbredes, og på en lav skammel serveres maden i store fade til 8-10 personer, hvorfra de spisende tager maden med højre hånds tommel-, pege- og langfinger. Ved saucede anretninger hjælper man sig med skiver af fladt brød. Består måltidet af flere retter, sættes alle frem på en gang. Dette gælder dog ikke desserten, som bringes frem, når bordet er ryddet for de andre fade. Forinden spisningen og efter denne er der ved ›bordet‹ foretaget håndvask i et fad med vand fra en flaske. Spisningen indledes med en bøn.

En særligt respekteret gæst får tilbudt de udsøgte stykker, el. værten kan ære en gæst ved at række ham maden med egne hænder. Gæstfrihed er en stærkt indprentet pligt, og selv den uventede gæst vil altid modtage tilbud om noget at spise og drikke.

Sædvanligvis spiser kønnene hver for sig, enten ved parallelle måltider el. kvinder og børn af rester efter mændenes måltid.

Islams forbud mod alkohol ytrer sig ved udvalget af drikkevarer, som hyppigt er yoghurt, evt. fortyndet, syrnet el. sukret. Vand parfumeret med rosen- el. orangeblomstblade og syrnet med lime er andre populære måltidsdrikke. Kaffe el. te drikkes meget, men altid efter måltidet el. helt uafhængigt heraf. Reglerne om de forbudte spiser (se halal) iagttages, undt. i ekstreme situationer. Blod, som ellers er forbudt, må spises, når beduiner i nød slagter en kamel og afbløder den. Se også kosher og forbudt mad. [JFA]